Lăstarul meu de portocal’ – Jose Mauro de Vasconcelos


    viata paralela

Cartea trateaza maturizarea prematura a unui copil dintr-un cartier al saracilor, unde totul este diferit fata de cartierele celor bogati.
Zeze, personajul principal are numai 5 ani si stie sa citeasca fara sa isi aminteasca cum a invatat acest lucru. Pune o multime de intrebari care ii dezvolta personalitatea si cunostintele, uneori fiin naiv si sacaitor prin intrebarile lui. Inocenta lui se ascunde intr-un caracter zburdalnic de copil sincer care tanjeste dupa ceva mai bun si dupa afectivitate.
Relatia lui cu familia nu este cea pe care si-o doreste un copil normal si de aceea este nevoit sa isis creeze lumea lui proprie alaturi de un anumit lastar de portocal din gradina casei lor cu care reuseste sa vorbeasca chiar si sa lege o stransa relatie de prietenie. Poznele lui cer batai peste fund si vanatai care trec repede pentru a face alte pozne copilaresti in care Zeze isi ineaca copilaria aparent inutila. Maturizarea lui este in simbioza cu acel lastar de portocal si de aceea, amenintarea taierii acestui pom devine un pumnal infipt in sufletul copilului.
Cred ca oricine o citeste ramane surprins de modul in care un copil de numai 5 anisori este in stare sa gandeasca si sa simta lumea realitatii in sufletul lui inocent…..
La final, autorul dezvaluie adevarul: copilaria lui Zeze este copilaria lui. Zeze – Jose Mauro de Vasconcelos isi descire copilaria intr-un mod fascinant al carui ritm narativ este foarte original si simpatic.

Reclame