FALLAS sărbătoarea anuală cea mai importantă pentru valencieni


Las Fallas de San José a fost, la origine, o sărbătoare organizată pe 19 Martie în Valencia, Spania, de ziua sfântului Iosif, patronul al tâmplarilor.În ultima vreme ea s-a transformat într-un festival de interes turistic internaţional, care durează 5 zile. Elementul de bază constă în construirea unor figuri şi compoziţii alegorice din lemn, cu un caracter satiric, inspirate din teme de actualitate, care defilează în cortegiu pe străzile oraşului. Ele se ard în ultima noapte a festivalului. Valencia este un oraş liniştit, cu o populaţie de circa 250.000 locuitori, dar în zilele pestivalului în oraş se adună peste 3 milioane de oameni, dornici să urmărească spectacolul.
Incepand cu 1 martie, intreaga Valencie se pune in miscare ca un furnicar. Incepe sarbatoarea anuala cea mai importanta pentru valencieni, de la cei mai mici pana la cei ce nu isi mai amintesc anul nasterii. Aceasta febra ne cuprinde pe toti cei care traim aici, indiferent din ce colt de lume venim.
Ce sunt fallas?

  Fallas sunt un fel de monumente, statui, cum vreti sa le numiti, confectionate din carton pe o structura de lemn, care prin figurile componente caricaturizeaza partea negativa a vietii cotidiene. In acest au fost 760 fallas in Valencia, impartite in doua categorii: falla copiilor( infantil) si cea mare (mayor).
  Fallas sunt ca un fel de organizatii ce unesc valencienii de pe cate o strada, cu un sediu (casales) unde tot anul pregatesc aceasta sarbatoare. Fiecare Fallas are monumentele ei pe care il comanda artistilor falleri. Nu exista Fallas fara aceste monumente. In aceste sedii (casale) se intalnesc la farsit de saptamana sau de cate ori au chef si cineaza impreuna, danseaza, confectioneaza lucruri pe care le pot valorifica, organizeaza tot felul de activitati pentru a strange banii necesari sa plateasca aceste monumente.
  Dupa marimea si calitatea lor iti dai seama de fondurile de care dispun, de cat de harnici au fost sa adune banii necesari, sau de cate donatii au stiut sa aduca pentru Fallas. Si sa nu credeti ca sunt ieftine, NU ! Cea din Piata primariei (care este simbolica si platita de primarie) costa 198 mii euro iar cea mica (infantil)25 935 euro. Cea mai scumpa 650 mii euro (se pare ca sunt mai bogati), iar in general in jur de 200 mii.
  Fiecare dintre Fallas are ca principali reprezentanti o fallera (o fata) si un faller (baiat). Valencia are o Fallera Mayor (o domnisoara) insotita de o curte de onoare de 12 printese. Copiii au si ei aceleasi drepturi si au reprezentantii lor: o regina si curte de onoare.
  Pentru o valenciana sa fie aleasa Mayor , este cea mai mare onoare din viata ei. Respectu acordat pare ireal. Intamplarea a fost sa fiu in oras cu masina si a trebuit sa ma dau la o parte ca din fata salvarii sau pompierilor pentru ca trecea Fallera Mayor si cea Infantil insotite fiecare de curtea ei, in coloana oficiala si cu escorta politiei. Nici cand a venit papa nu am vazut asa atmosfera.
  In aceasta perioada, Fallera Mayor este regina orasului. Ea este cea ca ia deciziile privitoare la activitatie desfasurate in acest timp, dupa ca primarita(Valencia are femeie primar,care printre altele face si treaba….aviz candidatilor urbei)ii inmaneaza cheia orasului intr-o festivitate speciala unde se aduna tot orasul (pentru a fi martori) la eveniment si care se incheie cu un spectacular joc de artificii.
  In atelierele specifice, mii de muncitori, artisti, arhitecti lucreaza la aceste fallas, pregatind aceste zile de sarbatoare.
  Dar pe langa pregatirea lor, atmosfera de sarbatoare este sustinuta de muzica de fanfara, jocuri de artificii, strazi luminate,ciocolata calda cu ciuros, porras (tot un del de gogosi..voi posta fotografii) y buñolos (gogosi)calde.
  Incepand cu 1 martie, in fiecare zi, la ora 14, in Piata Primariei este un joc de artificii foarte mare(tracas), unde se folosesc circa 120 kg de pulbere pirotehnica. Zogomotul puternic, intensitatea si mirosul de pulbere sunt elementele apreciate de falleri. Se aduna o mare de lume in aceasta piata ca nu ai unde sa arunci un ac si traiesc cu atata intensitate incat explodeaza in aplauze la sfarsit. Se pot vedea in direct la tv. Si voi le puteti vedea pe net in aceasta perioadaFallas
  Incepand cu 15 martie incepe „nebunia”: strazi inchise, trasee de autobuze schimbate, artificii aruncate ca la Revelion peste tot si la orice ore, fanfare cantat pe strazi, incepe montarea monumentelor, decorarea strazilor cu lumini, instalarea corturilor pe strazile inchise, apar chioscurile cu ciocolata si gogosi calde.
  Toata aceasta sarbatoare are un obiectiv important: CONCURSUL. Practic sunt doua: unul pentru cea mai frumoasa strada luminata si unul pentru momunente.

Am sa va povestesc despre strazile luminate. Cea care a castigat anul trecut are un decor de 750 mii beculete.
Este o minune unde te-ai plimba toata noaptea si sa savurezi o ciocolata calda cu porras.
In 15 martie se monteaza monumentele care trebuie sa fie gata la ora 8 de dimineata cand vine comisia sa acorde premiile. Singura care nu participa la concurs este a Primariei (cum nu este a unei falle, nu poate participa). Cea mai mare bucurie este a copiilor cand li se inmaneaza premiile in ziua de 16 martie.
In fiecare noapte la 12 sunt focuri artificiale, spectacole in aer liber, dans, cine organizate si concursuri de Paellas gigantice (cea mai mare de 1500 portii). Toata lumea e invitata gratis. E divina facuta la foc de lemne.
Si surpriza cea mai mare si asteptata cu sufletul la gura de toti este in noaptea de 19 martie, toate aceste monumente se ARD. Mai intai cele mici ale copiilor, apoi cele mari, dupa care urmeaza focuri de artificii la fiecare. Este noaptea de foc (Nit de foc-in valenciana), cand toata Valencia este ca o torta. Traditia spune ca astfel se arde tot raul si se face loc BINELUI.
A doua zi, pe 20 martie, totul este perfect curat, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat(si asta e pe bune…inca odata aviz edililor). Martore raman strazile ude, recent spalate, strazi libere, iar viata isi reia cursul normal pana la anul in martie. Raman amintiri de neuitat pentru toti, turisti incantati, valencieni fericiti si cu planuri deja facute pentru anul viitor.
Merita sa vedeti Valencia in Fallas, sa traiti bucuria spectacolului si sa serviti o ciocolata calda cu porras……….. FERICIREA se obţine pe cai discrete …..

Reclame

3 gânduri despre „FALLAS sărbătoarea anuală cea mai importantă pentru valencieni

 1. Dap, sunt într-adevăr frumoase „păpuşile”. Artificiile sunt mirifice. Dar, aş fi preferat să locuiesc puţin mai departe de toată nebunia fanfarelor.. Toate „se sparg” în capul meu..

 2. Rose , se spune că dacă nu poţi învinge un inamic , aliate lui !!!! Înscriete la o fallas …..şi petrece alaturi de ei =))).

Comentariile nu sunt permise.